padbol.se

Vad är Padbol?

Padbol är en sport, utvecklad från fotbollstennis, som kan ses som en blandning mellan fotboll och Padel. Precis som i padel och squash så spelar man i en bur och där har man en plan, likt tennis, som avkiljs med ett nät. Man spelar alltid två mot två. Till skillnad från både padel, squash och tennis så har du inget rack utan i likhet med fotboll så använder du din kropp. Däremot får du inte använda armar och händer.

Padbols historia

Padbol togs fram år 2008 och härstammar från Argentina och närmare bestämt La Plata. Padbol är störst i Argentina och Spanien men spelas även i andra länder i Sydamerika och Europa. Det första världsmästerskapet spelades 2013 och då fanns representanter med från Argentina, Spanien, Brasilien, Italien och Uruguay.

Padbol i Sverige

2013 var också året Padbol kom till Sverige. Den första banan sattes upp på Aspholmen år 2014. 2014 gick dessutom VM av stapeln i Alicante, i Spanien, och där var Sverige representerade av två lag.

Spelplan

Spelplanen i Padbol är 10x6 meter och avkiljs med ett nät i mitten. Runt planen är en 2,5 meter hög glasvägg och över den ytterligare 1 meter galler. Spelplanen är uppdelad i tre olika zoner. Hela planen är med i spelet men bakre och röda zonen har lite egna regler.

Bakre zonen

Härifrån serverar man, dvs när man servar ska man stå bakom linjen.

Röda zonen

Den röda zonen är en meter på varje sida och från den röda zonen är det okej att skjuta över bollen direkt, utan att först ha passat sin medspelare. För att få göra det krävs det att man är helt, eller delvis, i den röda zonen. Det går även bra att vara i luften över zonen. Precis som den mittersta zonen så är även den röda zonen inkluderad vid serve.

Bollen

Bollen i Padbol är som en vanlig fotboll men något mindre.

Mer om Padbol

Trans World Sport besöker La Plata och grundaren Gustavo Miguens